Totuuden sanoja

   
 Älä etsi totuutta, heitä pois vain mielipiteesi. (AdM)Ne totuudet, joita me emme halua kuulla, ovat meille hyödyllisimmät. (K)

On mieletöntä kysyä, mikä on totuus. Toinen mietelause voi sisältää enemmän totuutta kuin toinen, mutta täydellisyyttä ei kukaan ole saavuttanut. Jokaisessa ihmisessä on salainen lähde, ja sen elämääantavasta vedestä voi jokainen juoda. Joka tahtoo kasvaa ja voimistua viisaudessa ja rakkaudessa menee itseensä. Itsestään hän löytää vastauksen kaikkiin kysymyksiin ja ratkaisun kaikkiin ongelmiin.

Ei ole helppoa erottaa totta todennäköisestä eikä viisautta tiedosta. "Viisas tietää, että hänen tietonsa on uskoa, mutta tyhmä luulee, että hänen uskonsa on tietämistä", sanoo itämainen runoilija. (AF)

Henkinen kehitys ei tapahdu rakentamalla oppi- ja uskonjärjestelmiä, teorioita ja totuuksia. Se on päinvastoin sellaisten ulkovarustusten pirstomista, näkyvyyttä estävien verhojen repimistä, vapautumista alitajunnan kahleista ja kohoamista korkeuksiin, minne harhojen utuiset haavekuvat eivät yllä.

Jokaisen saavutetun kukkulan takana kohoaa vielä korkeampi ja ihanampi kukkula. Mitä etsijä yhtenä päivänä luulee totuudeksi, saattaakin seuraavana päivänä osoittautua vain osaksi sitä.
 (AF)

Tunnen itseni nöyräksi kaiken totuuden edessä. Minun Jumalani on kaikkialla. Hän on kaiken luoja, elämä, voima, järjestys, kauneus ja ajatus kaikessa, mikä on.

Uskonnollani tarkoitan Jumalan näkemistä kaikessa ja kaikissa, jokaisessa muodossa ja joka hetki. Jokaisessa minua lähestyvässä näen Jumalan kuvan. Sen tähden ei minulle merkitse mitään, rakastavatko vai vihaavatko he minua. Minulle he merkitsevät ikuista. (AF)

Totuus on loputon ja mittaamaton kuin auringonvalo, mutta ainoastaan muutamat säteet ovat silmiesi valona. Sinulla on oikeus vangita auringonvalosta niin paljon kuin kykenet, mutta voit käyttää hyväksesi ainoastaan muutamia säteitä. Sinulla on jakamaton omistusoikeus totuuteen, mutta voit käsittää siitä ainoastaan pienen osan. Sinä olet ja omistat paljon enemmän, mitä voit ilmaista.

Hiljaisuutta rakastava vaeltaa viisauden tietä. Hiljaisuus on viisautta viisaille, mutta heitä on harvassa. Hiljaisuus on mielettömyyttä houkkioille, ja heitä on paljon. Ihmiskunnan suurimmat ja jaloimmat yksilöt elävät elämänsä hiljaisuudessa. Puhtaan sydämessä vallitsee hiljaisuus ja siellä asuu Jumala. Elämän puu seisoo äänettömänä kuinka kovaa myrskyt sen ympärillä raivoavatkin. Hiljaisuuden ääni puhuu aina totta ja johdattaa täydelliseen tietoon.  (AF)

 

  

  
Jos tahdot löytää viisauden, niin anna rakkauden tarttua käteesi ja johdattaa sinut olemuksesi sisimpään kammioon. Sieltä löydät sen. Et kuitenkaan kuningattarena kultaisella valtaistuimella, vaan monivärisenä valona, hekenä, joka ei ole tästä maailmasta.  (AF)

Totuus ovat ne yksinkertaiset asiat, jotka sinun on tehtävä, tai joita sinun on noudatettava löytääksesi syvimmän ja uinuvan minäsi sisälläsi. Sillä Totuus on aina yksinkertainen.

Ihminen kasvaa suuremmaksi siinä määrin, kuin hän oppii tuntemaan oman voimansa. (FWJ)

Miten saattaa oppia tuntemaan itsensä? Ei koskaan tarkastelemalla, mutta
kyllä toimimalla. Koeta tehdä velvollisuutesi, ja sinä tiedät heti, mihin kelpaat. (JWG)

Se on voimakkain, jolla on valta itsensä ylitse.  (S)


Kun etsit totuutta, ole täysin oma itsesi, ilman teeskentelyä. Jos pystyisit kätkemään virheesi yhtä taitavasti kuin väärinpelaaja peittää korttinsa, paljastaisit kuitenkin itsesi. Ei ole olemassa naamiota, joka olisi niin hyvin tehty tai niin taitavasti kasvoillasi, etteikö sitä voitaisi havaita. Teeskentely epäonnistuu aina. Et voi koskaan pettää luontoa etkä jumalaista oikeutta.   (AF)
 

Suurimmat totuudet ovat todellisuudessa yksinkertaisimmat, niin kuin Jeesuksen sanat yllin kyllin osoittavat. Mutta nykyajan ihminen on joutunut sellaisen sekaannuksen valtaan konkreettisen älyn yksipuolisen kehityksen takia, että hän on ruvennut ajattelemaan, että suurimpien totuuksien on pakko olla vaikeita ja äärimmäisen mutkikkaita. (PB)

 

Älkää palvoko illuusiota

Temppelissä tai moskeijassa tai kirkossa oleva palvoja pitää mielessään kuvaa siitä, millaisen hän uskoo Jumalan olevan. Tuo kuva on pelkästään mentaalinen kuva, mielikuva, ja hän palvoo tuota kuvaa, ei Todellisuutta. Tämä kuva on tullut hänelle tradition perusteella, kenties satojen vuosien kautta ja sen tukena on suurten organisoitujen uskontojen voima, mutta se on silti vain hänen tietoisuutensa kautta kulkeva ajatus, kuva jonka hän on omaksunut koska toiset ihmiset ovat esittäneet sen hänelle.

Koska hän siten palvoo ideaa, jotain mikä ei itse luontonsa puolesta ole ikuista vaan mikä tulee ja minkä täytyy lopulta myös mennä pois, kuten kaikkien ideoiden, hän ei ole löytänyt Todellisuutta, ja niin hän syvemmän tutkistelun mukaan ajatellen on palvomassa illuusiota, harhakuvaa, jos me sanalla illuusio tarkoitamme "sitä mikä ei ole todellista", ja jos tarkoitamme todellisuudella "sitä mikä on ikuisesti totta ja pysyvää".   (PB)

 

Mutta ensin meidän on vapauduttava siitä luulosta että Totuus on uskonkappale, tietty mielipide joka on nielaistava kuin pilleri.  (PB)

"Tietä etsivät eivät tajua totuutta,
he tuntevat vain erottelevan mielensä."
(W)

Hunnun, joka peittää silmänne, nostavat samat kädet, jotka ovat sen kutoneet.
Ja saven, joka tukkii korvanne, puhkaisevat samat sormet, jotka ovat sen muovailleet.
Ja te saatte nähdä.
Ja te saatte kuulla.
Te ette kuitenkaan sure sitä, että olette tunteneet sokeuden ettekä kadu sitä, että olette olleet kuuroja.
Sillä sinä päivänä te opitte tuntemaan kaikkien asioiden salatut tarkoitukset.
Ja te siunaatte pimeyttä samoin kuin te siunasitte valoa.
(KG)
  

Uskonnon täytyy ensiksikin olla persoonallinen asia - suhde sinun välilläsi yksilönä ja Jumalan, Äärettömän Hengen - ei sinun ja organisoidun järjestön välillä. Nuo jälkimmäiset ovat ihmisten tekemiä asioita eivätkä ne ole Jumala. Jumala on henki, ja niin sinun on löydettävä Jumala henkenä. Se on puhtaasti henkilökohtainen suhde, jota sinun on etsittävä - jotain mikä ei tarvitse mitään ulkopuolista todistelua.   (PB)

Eivätkö kaikki teot ja kaikki mietiskely ole uskontoa? Ja myös kaikki se, mikä ei ole tekoa ja mietiskelyä, vaan ihmettä ja yllätystä, mikä aina liikkuu sielussa vieläpä silloin kun kädet hakkaavat kiveä tai kutovat kangasta.
Kuka voi erottaa uskonsa teoistaan tai vakaumuksensa työstään?
Kuka voi levittää tuntinsa eteensä ja sanoa: "Tämä Jumalalle, tämä minulle itselleni. Tämä minun sielulleni ja tämä ruumiilleni?"
Kaikki teidän tuntinne ovat siipiä, jotka lyövät avaruudessa teidän luotanne toisten luo.

Se, joka kantaa siveyttään niin kuin parasta verhoaan, hänen tulisi ennemmin olla alsti.
Tuuli ja aurnko eivät kuluta reikiä hänen ihoonsa.
Ja se, joka rajoittaa käyttäytymisensä siveysopin mukaisesti, hän vangitsee laululinnun häkkiin.
Vapain laulu ei kohoa ristikkojen ja verkkojen takaa.

Ja se, jonka jumalanpalvelus on ikkuna, jonka voi avata ja sulkea, ei ole vielä astunut sielunsa sisimpään, jonka ikkunat ovat aina auki päivänkoitosta päivänkoittoon.
Jokapäiväinen elämäsi on temppelisi ja uskontosi.
Milloin tahansa astutte sinne sisälle, ottakaa kaikki mukananne. Ottakaa mukananne aura ja paja ja vasara ja luuttu. Kaikki, mitä olette luonut tarpeiksenne tai huviksenne. Sillä unelmissanne te ette voi kohota korkeammalle kuin parhaat saavutuksenne ettekä pudota matalammalle kuin epäonnistuneet yrityksenne.  - - -

Ja vaikka te tuntisitte Jumalan, älkää kuitenkaan ruvetko ratkaisemaan arvoituksia.
Katselkaa mieluummin ympärillenne ja te saatte nähdä Hänen leikkivän lastenne kanssa.
(KG)

 
Vaatimaton kankuri ja suuri runoilija Kabir Benaresin kaupungista kirjoitti kerran:

"Olen kääntynyt pois maailmasta,
unohtanut sekä sukuni että kastini.
Kudon nyt äärettömässä hiljaisuudessa.
Kabir on etsinyt itseään kaikkialta
ja löytänyt Jumalan itsestään."
 

 

Lähteet:
AdM Anthony de Mello

AF  Axel Fredenholm
FWJ  F.W.J. von Schelling
JWG  J.W. von Goethe
PB  Paul Brunton
K  Kiinalainen sananlasku
KG  Kahlil Gibran
S  Seneca
W  Zen-mestari Wu-men

| Siirry pääsivulle |